Офіційний сайт Свалявської райдержадміністрацї та районної ради.
 
 0 (3133) 2-12-48, 2-12-64  
   
     П'ятниця, 24 Листопад 2017 р. Головна   /   Зворотній зв'язок   /   Пошук по сайту    
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




 

Краще попередити, ніж захворіти кишковими інфекціями

До кишкових інфекцій відносяться такі, як дизентерія, черевний тиф, холера, сальмонельоз, гастроентерити, вірусні гепатити та інші.
Заразитися ними можна тільки в тому випадку, коли збудник потрапляє з водою, їжею, через забруднені предмети, харчові продукти, руки в ротову порожнину. Дуже небезпечним шляхом поширення кишкових інфекційних захворювань є вода, молочні продукти, морозиво, тістечка, ягоди, фрукти, тобто харчові продукти, в яких мікроби через неправильне зберігання або неякісну термічну обробку дуже швидко розмножуються, і при їх вживанні в організм людини потрапляють великі порції мікробів, які і призводять до захворювання.
Особливо небезпечним періодом захворювання на кишкові інфекції є весна, початок літа, коли на ринку з’являються перші ягоди, фрукти. Збудники кишкових захворювань відносно стійкі у зовнішньому середовищі, однак дуже чутливі до кип’ятіння та дезінфікуючих розчинів, внаслідок кип’ятіння вони гинуть негайно.
Єдиним джерелом при кишковій інфекції є хвора людина або носій мікробної палички, які виділяють мікроби з фекаліями, а при черевному тифі – і з сечею.
Ознаки захворювання після зараження виявляються не відразу, а через деякий (скритий) період. При різних захворюваннях він різний. Наприклад, при черевному тифі він триває 2–3 тижні, при холері – до 1–2 днів (бувають випадки, коли до декількох годин), при інших захворюваннях, таких як: дизентерія, сальмонельоз, гастроентероколіти – 2–4 дні, вірусний гепатит А – до 1 місяця і більше.
Так от, щоб ви не захворіли кишковими інфекціями, потрібно: пити воду тільки кип’ячену або гарантовану по якості, сирі овочі, фрукти перед вживанням обов’язково облити кип’ятком, не забувайте добре вимити руки з милом перед вживанням їжі, якщо ви захворіли з ознаками кишкової інфекції (понос, нудота, блювота), то обов’язково зверніться до лікаря, щоб не заразити своїх близьких вдома та на роботі, не займайтеся самолікуванням, яке призводить до ускладнень або до повторного захворювання, категорично забороняється випускати стічні води з особистого дворогосподарства в придорожні кювети, потічки, небетоновані ями – це забруднює ґрунт, підземні води, які потім через колонки (помпи) або насосами тягнемо воду для пиття, не забувайте, що дотримання особистої та громадської гігієни є запорукою запобігання захворюваності кишковими інфекціями.

Георгій ВОЩИНАР,
лікар-епідеміолог Свалявської райСЕС.

 
© 2017 Свалявська райдержадміністрація та районна рада
89300, м.Свалява, пл. Головна, 1, тел. 0 (3133) 2-12-48, 2-12-64, info@svalyava-vlada.gov.ua
Розробка сайту - CrafIT.com