Офіційний сайт Свалявської райдержадміністрацї та районної ради.
 
 0 (3133) 2-12-48, 2-12-64  
   
     Понеділок, 11 Грудень 2017 р. Головна   /   Зворотній зв'язок   /   Пошук по сайту    
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




  Сучасні підходи до раціонального збалансованого харчування

Наука про харчування (нутриціологія) довела, що повноцінне раціонально збалансоване харчування необхідне для росту, розвитку, збереження здоров’я, для боротьби з інфекціями та несприятливими факторами зовнішнього середовища.
Неправильне харчування призводить до появи багатьох захворювань внаслідок зниження захисних властивостей організму, порушує процеси обміну речовин, веде до   передчасного старіння, зниження працездатності.
Профілактика захворювань через здорову їжу є основою правильного способу життя.
В здорової людини всі системи працюють чітко і вона не задумується, що їсти, а що ні аж поки в організмі зламається регулятивний механізм.
Культура людини визначається культурою харчування, як вона забезпечує обмін речовин. Мова йде про так званий основний обмін речовин, для якого організм повинен затратити не менше 1500 кілокалорій, залежно від фізичного навантаження. Оскільки ми живемо тільки, щоб їсти, а їмо, щоб жити, то багаторазове щоденне харчування перевантажує наш організм, особливо органи травлення. Харчування має бути індивідуалізованим, збалансованим, раціональним. Його принципи такі: споживання їжі у правильному співвідношенні білків, жирів і вуглеводів (1:1:3, в грамах – 86:102:330), білки тваринного походження складають 55 процентів; старанне пережовування їжі (15–20 разів); правильне чергування харчових прийомів – 1-й прийом їжі припадає на період з 4 години ранку до 12-ої дня, коли відбувається виділення отруйних речовин, період великого перевантаження організму. Тому зранку можна пити чисту дистильовану або кип’ячену воду, свіжі фруктові й овочеві соки. 2-й основний прийом їжі – з 12-ої до 20 години (обід і вечеря), з 20 години до 4-ої організм здійснює сортування їжі. Не слід допускати хаотичності прийому їжі, їмо тоді, коли голодні; переїдання. Треба вставати із-за столу далеко не ситим; дотримуватися регулярних постів (годинні та цілоденні 1–2 дні на тиждень); не додавати до страви цукор, не пересолювати; правильне пиття води: пити тоді, коли є спрага (1,5–3 літри) на добу, 40–50 мл на кг ваги тіла), уникати пиття сильно газованих напоїв; споживати щодня хоча б одне яблуко і 3 горіхи; обмеження білого борошна, м’яса (особливо свинини), тваринного жиру, кави (не більше 1 чашки на день, краще з додаванням молока, вершків), оцту (крім яблучного); пити хоча б 1 раз на день зелений або   чай з лікарських рослин; намагатись відмовитись від алкоголю і куріння; головним джерелом їжі мають бути фрукти, зерно, кільчене насіння; молоко і молочні продукти вживати не більше 150 г на день; для приготування їжі використовувати олії (соняшникову, кукурудзяну, оливкову); регулярно проводити моніторинг стану здоров’я (профілактичне обстеження, в т. ч. контроль за нормальною вагою = ріст – 100–10%).
10 заповідей китайських лікарів для збереження здоров’я:
1. Спочатку слід лікувати душу, а потім тіло. Будь задоволений, бо хороший настрій лікує.
2. Овочі – це основна страва, зернові – допоміжна, м’ясо – додає смаку.
3. Легке тіло – довге життя, тривале здоров’я.
4. Поряд з тренуванням тіла необхідно займатися такою діяльністю, яка сприяє доброму настрою.
5. Щодня споживати часник, мед, олієвмісне насіння.
6. Стримуй свої бажання, обмежуй кількість їжі, не зловживай тим, що любиш, не оминай те, чого не любиш.
7. Остерігайся негативних зовнішніх впливів, регулярно очищуй організм від накопичених шлаків, слідкуй за стільцем.
8. Надмірний або недостатній сон спричиняє хвороби.
9. Нехай твоя їжа буде твоїми ліками.
10. Життя чололіка немисливе без імбиру, жінки – без жолоба

Іван ПЛИСКА,
районний гастроентеролог.

 
© 2017 Свалявська райдержадміністрація та районна рада
89300, м.Свалява, пл. Головна, 1, тел. 0 (3133) 2-12-48, 2-12-64, info@svalyava-vlada.gov.ua
Розробка сайту - CrafIT.com